Marlon Stroosnijder

> Marlon Stroosnijder, HR manager Dutch Quality Group

Marlon Stroosnijder, HR manager Dutch Quality Group

Kun je iets vertellen over jouw huidige functie?

Ik werk als HR-manager bij de Dutch Quality Group in Waalwijk. Dit is een modern en ambitieus bedrijf dat designmeubels en woonaccessoires maakt voor het hogere segment onder de merken Design on Stock en EYYE. We ontwikkelen en fabriceren al onze meubels zelf op onze eigen locatie, onder de naam Dutch Quality – Made in Holland. Zo houden we controle op het hele proces, van ontwikkeling en productie tot marketing en levering. Onze producten verkopen we via erkende woonwinkels in Nederland en België. We willen ook een platform zijn voor inspirerende mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Mensen met talent, passie en positieve energie. Ik richt me op alles wat met werknemers te maken heeft. Werving, selectie, opleidingen, vitaliteit, talentmanagement en cultuurontwikkeling.  

Wat is jouw relatie met Leren en Werken?

Twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met Titia Fluks van Leren en Werken Midden-Brabant. Aanleiding was het overheidsprogramma Tel mee met Taal dat gericht is op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Bij de Dutch Quality Group hebben we dit programma actief ingezet, met name voor onze Poolse en Turkse medewerkers. Zij zijn ze de Nederlandse taal vaak niet machtig en ook spreken velen van hen geen Engels. Samen met ILC Talentinstituut in Waalwijk hebben we een traject opgezet om ervoor te zorgen dat zij zich beter kunnen uitdrukken in het Nederlands. Dit is dan ook de enige voertaal in ons bedrijf. De deelnemers werden op taalniveau ingedeeld en we gaven trainingen na werktijd in onze kantine. Leren en Werken Midden-Brabant heeft dit proces nauwlettend gevolgd en ons de juiste ondersteuning gegeven.  

Welke ontwikkeling zie je in de regio met betrekking tot het thema ‘een Leven Lang Ontwikkelen?

Dat is bij ons een hot topic. We willen ook graag een linking pin zijn met bedrijven in de regio met een soortgelijke aanpak. Wat bij ons speelt is dat de gemiddelde leeftijd van onze werknemers stijgt, terwijl ze hetzelfde fysieke werk doen. De vraag is dus hoe zij vitaal en fit kunnen blijven. We zetten vooral in op preventie met projecten om uitval te voorkomen en te zorgen dat ze zo lang mogelijk gezond en met plezier blijven werken. Natuurlijk kijken we hierbij naar ergonomische zaken, zoals in hoogte verstelbare stoffeertafels. Maar we zetten ook in op vitaliteit, met ons Vitality project. Dit gaat onder andere over gezond leven, sport & ontspanning en de balans tussen privé en werk. We doen mee aan het Sjees E-Bike fietsproject van de provincie Noord-Brabant, we bieden een fietsplan aan en twee maal daags bewegen we op de werkvloer door de spieren los te maken aan de hand van een bewegingsoefeningenkaart. We hopen dat bedrijven steeds meer open gaan staan om dit soort best practices met elkaar te delen.

Hoe kun jij als beleidsontwikkelaar invloed uitoefenen op dit thema?

Met een aantal HR-specialisten uit de regio wisselen we nu op regelmatige basiskennis uit, ongeveer zes tot zeven keer per jaar. Ook bespreken we of we personeel met elkaar kunnen uitwisselen. In vakantieperioden, maar zeker ook in deze coronatijd kan dit heel interessant zijn. Bij het uitbreken van corona hebben wij meteen geschakeld en zijn we zeer succesvol mondmaskers gaan maken en verkopen. We hadden er tenslotte de faciliteiten voor. We moesten ook wel, want de verkoop van onze meubels loopt immers via winkels, en die gingen allemaal op slot. Maar toen de meeste Nederlanders zoveel mogelijk thuis moesten blijven en het vakantiegeld binnenkwam, leefde het bij ons helemaal op. De verkopen stegen, ineens moesten we op zoek naar extra personeel. Maar door onze samenwerking met andere organisaties konden we snel schakelen. Bijvoorbeeld met bedrijven uit de evenementenbranche. Op die manier een win-win creëren geeft een ontzettend goed gevoel. 

Tot slot: wat is in jouw ogen het grootse rendement van investeren in opleiding en ontwikkeling van mensen?

Ik zie dit vooral als een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een plicht naar je medewerkers. Zorg dat zij vitaal en fit blijven. Daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van. En als bedrijf is het alleen maar goed als je op dit vlak kunt samenwerken met andere ondernemingen in de regio. Laten we ook als werkgevers op dit vlak van elkaar leren!

 

Ben je zelf ondernemer en wil je het beste uit jouw werknemers halen? Of werk je zelf bij een fijn bedrijf maar weet je niet hoe je jezelf binnen dat bedrijf kunt ontwikkelen?

Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn er voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen. Werknemers, werkgevers en werkzoekenden.